
گذر فرهنگی خیابان دانشگاه این روزها در حال بازسازی است نوروز امسال، بهار به «گلستان» میآید

از کارآفرینی خاتون تا گلستان کتاب
این مکان فعالیتهای گوناگونی را تجربه کرده است. سید مهدی نعمتی خیرآبادی، رئیس اداره سرمایهگذاریهای غیرساختمانی معاونت اقتصادی شهرداری مشهد، درباره تاریخچه این بازار بیان کرد: این محدوده در دهه ۸۰ بهطور موقت از شرکتهای دولتی تحویل گرفته و توسط شهرداری مشهد به یک گذر فرهنگی تبدیل شد. ابتدا این محل به عرضه محصولات صنایعدستی و تولیدات خرد خانگی بانوان اختصاص یافت و با نام بازارچه خوداشتغالی بانوان کارآفرین خاتون شناخته شد.
او افزود: در دوره بعد این گذر در اختیار فروشندگان کتاب و ناشران قرار گرفت و به گذر گلستان کتاب معروف شد. از آنجایی که در سالهای گذشته بهجز در زمانهایی کوتاه، این محدوده در بهرهبرداری تجربه موفقی نداشته است، در سال ۹۶، شورای اسلامی پنجم شهر مشهد تصمیم گرفت تا وضعیت بهرهبرداری بازارچه اصلاح شود.
مشکلات دست در دست هم
نعمتی خیرآبادی برخی علل ناکام بودن این گذر را در رونق بهرهبرداری اینطور بیان کرد: دلیل استمرارنداشتن تجربیات موفق در این گذر به مسائل مختلفی برمیگردد. برای مثال بخشی از محدوده بازار در اختیار حوزه فرهنگی و بخشی دیگر تحت مدیریت سازمان میادین شهرداری بوده است. در واقع محدوده خیابان داشگاه تا اسدا…زاده در دو بخش خود دو کارکرد متفاوت داشته است.
رئیس اداره سرمایهگذاریهای غیرساختمانی معاونت اقتصادی شهرداری مشهد افزود: بخشی از این مشکلات هم ناشی از مسائل فنی از جمله محدودیتهای پارکینگی و فرسودگیهای سازهای در طول زمان است. تغییر اولویتهای ناشی از تغییرات در مدیریتشهری در دورههای مختلف نیز همواره مزید بر علت بوده است. ضمن اینکه نوع نگاه به مجموعه و اهداف آن همواره دستخوش تغییرات بوده است.
او ادامه داد: اما هیچکدام از این موارد به اندازه واگذاری واحدها بدون وجود شیوهنامه بهرهبرداری و نظارتنداشتن بر کیفیت بهرهبرداری، در از دست رفتن رونق بازار مؤثر نبوده است.
خیرآبادی یادآور شد: ناگفته نماند که اهل کتاب و فرهنگ برای حضور در این مجموعه نیز استقبال چندانی نشان نمیدادند؛ همواره تعدادی از واحدها خالی بود و تعدادی از واحدها هم به دلیل اجارههای مناسب به نام کتابفروشی و دفتر انتشاراتی تبدیل به انبار شده بود. البته به ندرت فعالانی بودند که مخاطب عام خود را داشتند و در این رکود مزمن حتی در مقیاس فرامشهد نیز کار میکردند. با این حال هیچگاه فعالیت این تک سربازان حوزه فرهنگ، تضمینکننده رونق کل گذر نبوده است.
ترمیم کال قرهخان و تحکیم بستر گذر
نعمتی خیرآبادی ادامه داد: ایده اولیه این بود که بهرهبردار متخصص این حوزه، در حوزه فرهنگی با محوریت کتاب ورود کند و هزینههای بهسازی مجموعه را به عهده بگیرد. در این راستا دو نوبت فراخوان عمومی نیز داده و پیشنهادهایی هم دریافت شد که منجر به انعقاد قرارداد سرمایهگذاری شد.
او با اشاره به اینکه شهرداری مشهد در این قرارداد هیچگونه منفعت مالی را دنبال نکرده است افزود: در فرایند تحویل عرصه پروژه به سرمایهگذار، در حال بررسی جزئیات فنی بودیم که اطلاعات تازهای از شرایط فنی مخاطرهآمیز بهویژه در زیر عرصه گذر به دست ما رسید.
نعمتیخیرآبادی با بیان اینکه گذر گلستان در دو سمت کال قرهخان قرار گرفته است، گفت: با نشستکردن گذر گلستان در طول زمان، بررسی وضعیت کال در دستور کار قرار گرفت. در بررسیها مشخص شد که میزان آسیبها در حدی است که نمیتوان پروژه را به شکل موجود به سرمایهگذار تحویل داد. به همین دلیل شهرداری برای حل و فصل موضوعات فنی به پروژه ورود کرد.
او در ادامه بیان کرد: گام اول مربوط به ترمیم و مرمت کانال انتقال آب سطحی یا همان کال قره خان است که از زیر گذر عبور میکند. حوزه معاونت عمران شهرداری مطالعات و مرمت این قسمت را برعهده گرفت و کار را به پایان رساند. گام دوم مربوط به خاکهای دستریزی است که در گذشته در کف گذر تخلیه شده بود و منجر به نشست معبر و ساختمانها در گذر شده بود. اکنون تخلیه بخشی از خاک کف و تحکیم بستر در قالب برنامه اجرایی بهسازی گذر در حال اجراست.
نعمتی خیرآبادی افزود: گام سوم مربوط به پوسته گذر شامل کفسازی و جدارهسازی میشود. این قسمت پس از عملیات تحکیم بستر اجرا خواهد شد. در این مراحل معاونت شهرسازی و معماری شهرداری ورود کرد و عملیات طراحی را به انجام رساند و در اختیار معاونت اقتصادی شهرداری قرار داد. لازم به ذکر است بازوی اجرایی شهرداری در عملیات بهسازی روسطحی مدیریت منطقه یک شهرداری است که با سرعت در حال پیشبرد عملیات عمرانی است.
او خاطرنشان کرد: بهطور موازی شیوه بهرهبرداری گذر در هماهنگی با معاونت فرهنگی شهرداری در حال نهاییشدن است. در مجموع فرایند بهسازی گذر فرهنگی گلستان نمونهای از همکاری کامل درونسازمانی برای حل صحیح یک مسئله است.
استمرار بهرهبرداری فرهنگی گذر
رئیس اداره سرمایهگذاریهای غیرساختمانی معاونت اقتصادی شهرداری مشهد درباره ماهیت فعالیت گذر توضیح داد: تأکید ما بر این است که ماهیت قدیمی این گذر که به گذر گلستان کتاب معروف است حفظ شود. همچنین تصمیم داریم که تا نوروز ۱۴۰۰ فاز اول به بهرهبرداری برسد که از خیابان دانشگاه تا منوچهری است و فاز بعدی نیز از خیابان منوچهری تا اسدا…زاده است که در بهار سال ۱۴۰۰ به بهرهبرداری خواهد رسید. تأکید ما بر این است که گذر همچنان بهرهبرداری فرهنگی شود.
بازارچهای برای حمایت از فرهنگ و هنر بومی استان
کوروش باوندی، شهردار منطقه، درباره عملیات بازسازی گذرگاه گلستان گفت: این گذرگاه فرهنگی با هدف شکلگیری کانون هنر استانی، هنر ملی، هنرهای سنتی و بومی ایران و عرضه آن به انبوه علاقهمندان شکل گرفته بود که با توجه به بروز فرسایش، عملیات بازسازی و ساماندهی این گذرگاه اجرایی شده است.
او افزود: عملیات بازپیرایی و بازسازی این گذرگاه، با طراحی جدید و ایجاد بستری مناسب، جذاب و کاربردی وارد فاز یک اجرایی شده است. فاز اول این پروژه با مساحت ۲۵۰۰متر مربع و اعتباری اولیه بالغ بر ۳۰میلیارد ریال در حال اجراست.
او ادامه داد: یکی دیگر از اهداف اجرای این پروژه ایجاد بستری مناسب برای حفظ، حمایت، تولید و عرضه محصولات هنرمندان استان است. تمامی این اقدامات ضمن حمایت از فرهنگ و هنر بومی و استانی موجب ایجاد نشاط و رضایتمندی در مجاوران و زائران بارگاه ملکوتی ثامنالحجج(ع) نیز میشود و مدیریت منطقه یک برای اتمام سریع این پروژه از تمامی ظرفیتهای موجود خود بهره خواهد برد.
برچسب ها:
نظر دهید